AMAZONSKA VAKCINA


1. kambo-phyllomedusa bicolor

Kambo ili Sapo Verde (izgovara se „kambô") naziv je za amazonsku žabu (Phyllomedusa bicolor, najveća vrsta roda iz porodice Hylidae), noćnu životinju koja živi na drveću. Moguće je pronaći je posvuda u amazonskim državama kao što su Gvajana, Venezuela, Kolumbija, Peru ili Bolivija. Njezin sekret amazonska plemena koriste za iscjeljivanje najrazličitijih vrsta bolesti i osobnih problema, odnosno za imunizaciju i ostvarenje nove razine psihofizičke otpornosti. Kambo pripravak tako nema psihotropne efekte i ne izaziva vizije kao na primjer ayahuasca, ali ima izuzetno snažan purifikacijski i regeneracijski učinak. I sam način uzimanja potpuno se razlikuje od bilo koje druge ceremonije iscjeljivanja prirodnim lijekovima – sekret žabe nanosi se izravno na kožu koja je prethodno blago spaljena užarenim drvenim štapićem. Šaman odstrani samo površinski sloj kože kako bi pripravak mogao ući u limfni sustav te zatim nanosi sekret oblikovan u sitne želatinozne kuglice. Kontakt s tijelom primaoca je trenutan te nedugo nakon primjene sekret pokreće imunološki sustav na obranu, što obično rezultira snažnom vrtoglavicom, znojenjem, mučninom, povraćanjem i proljevom. Nakon intenzivne polusatne purifikacije slijedi kratak odmor i sve je gotovo za otprilike sat vremena, a osoba se uglavnom osjeća izvanredno – puna energije, bez osjećaja gladi ili potrebe za snom, lagano i gotovo bestjelesno, bez ikakve emocionalne ili tjelesne opterećenosti.


Zanimljiva je i priča o otkriću ljekovitosti kambovog sekreta. Prema jednoj od legendi plemena Kaxinawá koju je prenio Marcelo Bolshaw Gomes, profesor sociologije komunikacije na brazilskom Federalnom Sveučilištu Rio Grande do Norte, pripadnici navedenog plemena razboljeli su se od nepoznate bolesti koju Kampu, njihov šaman, nikako nije mogao iscijeliti. Upotrijebio je sve poznate biljke kojima je raspolagao, ali stanje njegovih suplemenika nije se mijenjalo. Kampu je tada otišao u prašumu te pod utjecajem ayahuasce doživio viziju „velikog Boga" koji je u svojim rukama držao žabu. Bog je sa žabe uzeo bijeli sekret i naučio Kampua kako ga upotrijebiti. Vrativši se u pleme te slijedeći upute koje je primio, šaman je konačno uspio iscijeliti svoju indijansku braću. Nakon Kampuove smrti njegov je duh navodno nastavio živjeti u žabi, a Indijanci su nastavili koristiti njezin sekret kako bi ostali aktivni i zdravi. Preko amazonskih plemena kambo ceremonije dospjele su kasnije i do južnoameričkih šamana ne-indijanskog porijekla, a zatim polako i do šamana iz prekomorskih zemalja, treniranih od južnoameričkih. Preko jednog od takvih i ja sam uspio proći kambo ceremonije, o čemu će više riječi biti u drugom dijelu članka.


2. Kambo


Aktivni sastojci kambovog sekreta koji proizvode navedene efekte jesu peptidi dermorfin i deltorfin koji imaju analgetička svojstva te osnažuju imunološki sustav, provocirajući ga da uništi patogene mikroorganizme. Supstance u žabljem sekretu imaju i antibiotička svojstva te osnažuju čovjekov imunološki sustav poticanjem na proizvodnju antitijela protiv otrova. To je i razlog zašto kambo često nazivaju amazonskom vakcinom jer ima učinak imunizacije, a i nanosi se na način sličan potkožnim vakcinacijama, premda ovdje nema ubadanja iglom nego se na lagano spaljeni sloj kože jednostavno namaže sekret. Iako se danas deltorfin i dermorfin proizvode i sintetički u farmaceutskim laboratorijima, zanimljivo da medicinari nisu uspjeli postići učinak koji ima sekret kamba primijenjen na ceremonijalan način... Prema efektima koje izaziva, kambo očigledno čisti jetru i žuč te crijeva i cjelokupni probavni trakt. Navodno se pokazao izuzetno kvalitetnim pomoćnim sredstvom prilikom liječenja raka, AIDS-a, Parkinsonove bolesti te svih oblika duševnih poremećaja i emocionalnih problema. Katukina Indijanci ga koriste i prilikom tretiranja zmijskog ujeda te kao tonik.

Sastav i učinak kambo sekreta istraživao je i talijanski farmakolog i kemičar Vittorio Erspamer, dva puta nominiran za Nobelovu nagradu, inače poznat po identifikaciji i sintezi više od šezdeset novih kemijskih sastojaka od kojih su najpoznatiji serotonin i oktopamin. Prema Erspameru kambo je „fantastičan kemijski koktel s ogromnim potencijalom za medicinsku primjenu" u slučajevima umora, stresa, psihofizičkog pregorijevanja („burn-outa"), depresije, ovisnosti, infekcija, alergija, seksualnih problema, ali i raka te ostalih težih oboljenja. Kambo ne djeluje sam po sebi, kao izvanjska tvar ubačena u tijelo, već njegov učinak proizlazi iz interakcije s devet moždanih receptora koji su povezani s esencijalnim funkcijama ljudskog tijela – adrenalnim korteksom, hipofizom, vaskularnom cirkulacijom, gastričkim i pankreatičkim sekretima te cirkulacijom krvi u mozgu.


3. kambo4

No za amazonske Indijance glavni razlog za upotrebu kamba jest borba protiv takozvane „paneme", što je njihov izraz za tugu, nedostatak sreće, iritaciju ili „lošu auru". Riječ je o stanju osobne blokiranosti nakupljenim negativnim emocijama i mislima što za posljedicu ima osjećaj nemoći, letargije, čulne otupjelosti ili lijenosti, što konačno dovodi i do nastanka bolesti. Zato ga amazonski Indijanci koriste kako bi se oslobodili paneme te, prema riječima profesora Gomesa, „postali uspješni u lovu", ali i „privlačenju osoba suprotnog spola". Iako i ovo može zvučati kao vrlo dobar razlog za prolazak kroz kambo ceremoniju, liječenje tijela i psihe te prizemljenje i zdrava ukorijenjenost u fizičkoj realnosti daleko su veći dobici. Pored samog iscjeljenja, kambo je u stanju ukazati i koji životni modeli vode prema bolesti, a koji prema zdravlju te tako djelovati i preventivno. A vjerojatno najbitniji učinak je povratak fizičkog i energetskog srca u zdravo stanje, odnosno harmonično funkcioniranje. Znamo li koja je važnost energetskog srca za čovjekovo opće psihofizičko stanje, tada tvrdnja amazonskih šamana da „kambo cirkulira u srcu" te omogućuje ispravan ritam i rad srca ima brojne poželjne implikacije – od uspostave tjelesnog zdravlja utemeljenog na snažnom imunitetu pa sve do stvaranja preduvjeta za privlačenje pozitivnih i poželjnih životnih okolnosti. Kambo je tako u stanju „privući sreću" te unijeti lakoću i protočnost u život osobe, rastvarajući prepreke samoostvarenju.

U tom je smislu kambo orijentiran prvenstveno prema stvaranju fizičkih, odnosno zemaljskih preduvjeta za skladan život. Kambo ne izaziva snažne vizije i duboka spiritualna iskustva kao ayahuasca, ne otvara primarno više čakre i suptilne energetske centre, nego obavlja snažno čišćenje tijela i uma te gotovo kirurškom preciznošću odstranjuje sve ono što je suvišno i trulo – i iz tijela, ali i iz svakodnevnog života osobe. Istovremeno on ukazuje na ispravan životni stil i postupke koji omogućuju ostvarenje konkretnih ciljeva. Moje je iskustvo da je kambo komplementaran ayahuasci jer gotovo savršeno dopunjuje njezin učinak. Dok ayahuasca omogućuje duhovna iskustva te ostvarenje kontakta s dubljim dimenzijama vlastitog biće i svijeta oko sebe, dotle kambo pomaže prilikom rastvaranja prepreka osobnoj ostvarenosti u svakodnevnom životu. Svladavanje osobnih problema obično se jednim dijelom sastoji od rastvaranja unutrašnjih, psiho-spiritualnih prepreka i blokada. Drugi dio predstavljaju konkretni postupci koje treba napraviti, a ti postupci su često neugodni, teški i naizgled odbojni. Naime, promijeniti nešto u vlastitom životu, ali istinski promijeniti, obično je najteža stvar na svijetu. Zato osobni i spiritualni razvoj ne može biti izvođen linijom manjeg otpora, izbjegavanjem neugodnosti ili samo beskonačnom primjenom neke duhovne tehnike ili metodologije, a bez konkretnih životnih poteza. S kambom stoga nema vrdanja jer će nas pritisnuti da se suočimo s neizbježnim te konačno poduzmemo ono što smo do tada odgađali.


KAMBO CEREMONIJA


4. La curacion del kambo Jheferson Saklana Valera                                          Jheferson Saldaña Valera – La curación del kambô


Kambo ceremonije započinju već samim skupljanjem žabljeg sekreta koje se također obavlja na ritualan način. Ovu vrstu žaba nije lako pronaći jer se skriva po „igarapés", uskim amazonskim rukavcima, gdje ih je moguće čuti kako pjevaju najavljujući kišu. Prilikom potrage za žabama urođenici pjevaju odgovarajuće napjeve kojima prizivaju duh šamana Kampua te ulaze u suglasje s njihovom energetskom vibracijom, privlačeći ih da postanu vidljive i dostupne. Jednom kad uhvate žabu zavežu joj krakove za dvije grane drveta, u obliku slova X, a zatim je „iritiraju" pjevajući joj razne napjeve ili jednostavno nekoliko puta pljunu na nju. Žaba je već dobrano iziritirana samim vezivanjem nogu pa je potreban još samo neki oblik manjeg stresa kako bi počela lučiti svoj sekret. Tada urođenici jednostavno sastružu izlučevine s njene kože i i namažu ih na drveni štapić. Sekret se brzo suši, odnosno kristalizira, i ubrzo je spreman za upotrebu, a žaba biva puštena u prirodu. Nema, dakle, ubijanja životinje, ali niti mučenja – „žrtva" koju mora podnijeti za izlučivanje sekreta minimalna. Puno gore prolaze biljke koje jedemo jer njih u stvari ubijamo da bismo ih konzumirali, dok je kambo nakon „obavljenog posla" slobodan.


         5. kambo-priprema1          6. kambo-priprema2
                                        Skupljanje žabljeg sekreta i nanošenje na drveni štapić.


Neposredna priprema za samu ceremoniju ponešto se razlikuje od tradicije do tradicije pa ću ovdje opisati kako ona izgleda kod šamana kojeg sam osobno posjetio. Naime, za kambo sam prvi puta čuo dva mjeseca prije negoli sam ga isprobao. Na stranicama The Heart of the Initiate, organizatora ayahuasca ceremonija u Brazilu i Kolumbiji, osvanule su fotografije na kojima kolumbijski šaman Warinei Wanare vrši kambo ceremoniju, štapićem pali kožu sudionika, a zatim i njihovih lica i reakcija nakon primjene sekreta. Iako volim stjecati nova iskustva i isprobavati nove stvari, vidjevši kako sve to izgleda rekao sam sam sebi – „svašta sam u svom životu probao, ali ovo sigurno neću". Nisam se čak niti potrudio dalje informirati što je kambo, kakav ima učinak i čemu cijela gnjavaža jer mi se ideja da mi netko pali kožu i na nju stavlja sekret nekakve žabe, da bih se zatim skoro onesvijestio, nekontrolirano povraćao i proljevirao uopće nije dopadala. Moju je averziju pojačavala i činjenica da na koži još uvijek nosim ružne ožiljke od nekadašnjih vakcinacija i dobro se sjećam koje su bile njihove posljedice za moje zdravlje. Bio sam, na primjer, zadnja generacija koja je primila vakcinu protiv velikih boginja nakon koje sam dvadeset godina patio od teške peludne alergije.

I taman kad sam donio odluku da nikada neću probati kambo, dobio sam poziv Ralpha Millera iz The Heart of the Initiate da dođem na jedan privatan skup u Nizozemsku na kojem će se skupiti duhovni praktikanti iz najrazličitijih dijelova svijeta te izvoditi razne ceremonije u svrhu doprinosa globalnoj transformaciji i buđenju svijesti, od inipi ceremonija (indijanskih sauna) pa sve do kamba, za one koji su za njega zainteresirani. Skup se trebao održati na malom Ogalala Lakota rezervatu u okolici Amersfoorta, a vodit će ga šaman Willem Wout De Klerk, Nizozemac koji je niz godina živio s Lakota indijancima u Americi te je od njih ovlašten prakticirati inipi i ostale ceremonije. Willem je i neumorni putnik po južnoameričkim državama gdje je obučen i za primjenu kamba te je upravo on osoba koja je inicirala Warineija u kambo i Lakota tradiciju indijanskih sauna.

8. willemwout
                                                     Willem Wout de Klerk


Za put u Nizozemsku sam se relativno brzo odlučio, no za kambo ne. Za tako nešto bio je potreban poziv, odnosno znak, koji je ubrzo došao na jednom od mojih tečajeva. Tijekom jedne grupne meditacije na tečaju Duhovne komunikacije kojom smo uvježbavali otvaranje energetskih portala, odjednom sam se našao u nekom tropskom, noćnom okružju, sjedeći na kraju malog drvenog mola kojeg je okruživalo svjetlucavo jezero. Tek što sam utvrdio gdje se nalazim, iz jezera je iskočila velika zelena žaba i poljubila me ravno u usta. Istoga trenutka ušao sam u stanje lagane ekstaze i odmah shvatio poruku – dogodio se tipični, gotovo arhetipski, „poljubac žabe" koji simbolizira proces osobne preobrazbe. Tada još nisam znao da kambo smatraju noćnom žabom pa je tim znakovitija bila moja vizija koja se odigrala u noćnom okružju. I eto, iako sam do tada „mislio" da mi kambo ne treba, čini se da je duhovni svijet odlučio za mene i to na način koji nije ostavljao mjesta bilo kakvoj dvosmislenosti. Kako sam dobio „ponudu koju se ne može odbiti" odmah sam se prijavio i za kambo ceremonije te se krajem travnja našao na Willemovom imanju, u velikom indijanskom vigvamu koji Lakote zovu tipi, s otkrivenim lijevim ramenom, spremnim za paljenje kože tankim drvenim štapićem.

7. priprema sekreta
                     Priprema kambo sekreta – šaman pljune na štapić, sastruže rastopljeni
                                                             sekret nožićem i oblikuje ga u sitne kuglice


Prema Willemovoj preporuci dogovorili smo se za tri ceremonije, dan za danom, jer je to optimalan broj za puni učinak kamba. Moguće je proći i manje i više ceremonija, no obično se rade tri za redom. Willem ih radi ujutro, tako da sudionici mogu doći praznog želuca. Neposredno prije same primjene kamba treba popiti oko dvije litre vode jer je potrebno sredstvo koje će naglo oslobođene toksine iznijeti izvan tijela. Piti toliku vodu odmah nakon jutarnjeg buđenja baš i nije lako jer se želudac buni već nakon prvih nekoliko decilitara, ali je izvedivo. Willem odlučuje da će mi kožu za početak spaliti osam puta, odnosno napraviti osam točaka. Drugim sudionicima koji su već prošli kambo ceremonije spaljuje i puno više, do dvadesetak točaka. Paljenje i ne stvara naročitu bol jer se koža ionako spaljuje minimalno, tek toliko da se makne površinski sloj. Osjećam se poprilično orno za kambo i živo me zanima kako će na mene djelovati jer sam se već nagledao svakojakih reakcija. Nakon što mi je napravio osam malih opekotina na ramenu, Willem na njih počinje stavljati bjelkasti kambo sekret koji je prethodno nožićem sastrugao sa štapića, istovremeno pjevušeći nježnu pjesmicu gotovo dječje melodije kojom priziva duh kamba i moli ga da pomogne iscijeliti svakog sudionika na najbolji i najdublji način.


   10. paljenje            9. aplikacija
                           Paljenje kože drvenim štapićem i stavljanje žabljeg sekreta.


Ne prolazi niti par minuta i već osjećam prve efekte – snažnu vrućinu u glavi praćenu vrtoglavicom. Tijelo mi se počinje znojiti, a srce lupa kao ludo. Nastojim ostati priseban i pratiti procese u svom tijelu i umu pa držim kičmu ravnom, a glavu lagano podignutu prema gore. Jedino čega postajem svjestan pored samih tjelesnih stanja jest prisutnost nasmiješenog žabolikog bića u svom energetskom polju. Ipak, teško mi je zadržati pozornost na sadržajima svijesti jer su tjelesne senzacije maksimalno intenzivne. Izgleda da kambo udara prvo u glavu pa u grudnu zonu, a zatim se polako spušta dolje, prema želucu i crijevima, jer sada osjećam jaku bol i mučninu u želucu. Rado bih povratio, ali ne ide. Svi ostali sudionici povraćaju zeleno-žutu vodu, gotovo fluorescentnog tona, ali ja ništa. Čini se da je kambo odlučio proći kroz čitavo moje tijelo pa mi ne dozvoljava olakšanje koje bi donijelo povraćanje. Bol se iz želuca seli u trbuh i crijeva i polako prepoznajem efekt poznat s ayahuasca ceremonija – sprema mi se sjedenje na poljskom WC-u koji se, hvala Bogu, nalazi u neposrednoj blizini šatora. Uz pomoć jednog od asistenata doteturao sam do zahoda i tamo izbacio toksine, što mi konačno donosi olakšanje i prestanak mučnine. Vrativši se u šator legao sam na madrac, zatvorio oči te se u meditaciji vratio viziji žabe koju sam imao na samom početku. I ovoga pute žaba me zaskočila, ali sada sam se s njome potpuno sjedinio. Ja sam bio kambo i kambo je bio ja – nije bilo nikakve razlike. To me je iskustvo potpuno ispunilo i vratilo u stanje ekstaze, slično onome koje sam doživio na svome tečaju, ali ovaj puta daleko intenzivnije.


11. kanta
                          Kambo je ušao u moj sistem - kanta za povraćanje već je u rukama...

Nakon pola sata odmora osjećam se odlično. Tijelo mi je lagano, um bistar i potpuno prazan, a duh ispunjen radošću. Iako nisam ništa jeo ne osjećam glad, već samo potrebu za fizičkim kretanjem. Odlazim na šetnju oko imanja i uživam u svježem zraku i osjećaju potpune slobode. Iako sam potpuno izgubio pojam o vremenu, odjednom osjećam poriv da se vratim na imanje i ispada da je moja instinktivna reakcija bila točna – premda sa sobom nisam ponio sat, osjetio sam da je vrijeme za povratak jer je upravo počinjala sljedeća inipi ceremonija koju nikako nisam želio propustiti. Kažu da kambo oštri čula pa svoju intuitivnu reakciju pripisujem takvom efektu. Od osjećaja gladi i dalje ništa pa sam tijekom dana sudjelovao u četiri saune bez da sam išta jeo. Osjećam se i oran za neki kreativan rad i da je sve završilo na samo jednoj ceremoniji već bih profitirao s čišćenjem koje sam prošao te izoštrenošću čula i osjećajem zdrave uzemljenosti. No, najbolje je tek slijedilo.

Drugog dana počinjemo u isto vrijeme, nedugo nakon ustajanja. Uvijek raspoloženi i nasmijani Willem budi nas oko 9.00 sati te polako pripremamo vigvam za novu ceremoniju. Uz jednog čuvenog Brazilca (voditelja njihove trenutno najpopularnije tv emisije) ja sam jedini koji ide na sve tri ceremonije pa sada vidim nova lica, neka uzbuđena, a neka zbunjena i preplašena. Svi „kuhamo" prije početka jer nikad se ne zna što će biti – svaka je ceremonija različita i tko zna kojim će nas smjerom odvesti. Willem danas povećava broj mojih točaka na deset i ovoga puta me paljenje ozbiljno peče – sa svakim novim ubodom tinjajućeg štapića reagiram instinktivnim „jao"! Prošli puta paljenje gotovo da nisam ni osjetio, ali sada koža već zna što je čeka pa reagira puno bolnije. Jednako kao što i pijenje ayahuasce, napitka izrazito neugodnog okusa, ne postaje ništa lakše sa stažem uzimanja, tako i paljenje kože svaki sljedeći put nije ništa ugodnije. No, stisnuo sam zube i otrpio do kraja, znajući da je ovo minimalna žrtva za dobitke koji mogu slijediti.

Nakon stavljanja sekreta u početku prolazim iste senzacije kao i prethodnog dana – energetski udar u glavu, grudnu zonu i želudac praćen jakom mučninom i vrtoglavicom, ali niti ovaj puta od povraćanja ništa. Ostali sudionici se čude kako ne povraćam, misleći da dobivam premalu dozu, ali ja nemam takav osjećaj, a nema ga niti Willem koji zaključuje da moj minuli rad na sebi svakako utječe na efekte koje doživljavam te da će kambo kod mene vjerojatno raditi na dubljim razinama, možda čak i na staničnom nivou. I, kao što će uskoro biti vidljivo, bio je u pravu. Novi moment na ovoj ceremoniji je osjećaj da se nalazim pod snažnim energetskim slapom koji svom silinom pljušti po meni, a tu su i lagani energetski udari, nalik strujnima, koji kreću od moje spaljene kože i šire se čitavim tijelom. Čim je glavni nalet prošao odlazim na zahod i čudim se što je sve izašlo iz mene, s obzirom da već dva dana nisam gotovo ništa jeo.


12. primjena1
                    Kambo je moguće staviti na bilo koji dio tijela, odnosno u zonu bolesnog organa.


Opet slijedi faza odmora, međutim osjećaj mučnine ovaj puta me ne napušta u potpunosti. Ležim preko sat vremena, no nikako da se vratim u normalu – energetski impulsi koji dolaze od opečene kože i dalje me peckaju te se osjećam gotovo bolesno, trese me lagana groznica, a um mi je prilično konfuzan. S obzirom da se moje stanje nije poboljšalo odmaranjem, odlučio sam opet poći na šetnju. Čitavo vrijeme imam dojam da neću izaći iz ovakvog stanja sve dok nešto ne shvatim, ali još uvijek nemam pojma što. Nakon pola sata lagane šetnje oko imanja sjedam na klupicu s namjerom da malo odmeditiram i na taj način pokušam otkriti što je to što me drži u ovakvom bolećivom stanju. U svijesti mi se opet pojavljuje žaba i prenosi poruku da kambo iz stanica mog tijela čisti sve ostatke vakcina koja sam primio tijekom djetinjstva. A zatim ulazim u povišeno stanje svijesti i doživljavam nešto kao „otvaranje neba" iznad glave te dobivam poruku „odozgo" kako će na sutrašnjoj ceremoniji uslijediti inicijacija za koju moram biti čist od svih toksina koje su u moje tijelo unijele vakcine. Eto paradoksa – iako sam imao otpor od kambo ceremonija zbog toga što nalikuju vakcinacijama, dogodilo se upravo suprotno; kambo me u stvari čistio od vakcina. Predrasude, predrasude...zanimljivo kako duh uvijek djeluje suprotno od bilo kakvog očekivanja... I kako to obično biva, odmah nakon ovih spoznaja neugodni efekti nestaju i ponovo se osjećam kao i jučer – pročišćeno, smireno i gotovo bestjelesno.

Na trećoj ceremoniji bio sam sam, a neprisutnost bilo koga drugoga u šatoru osim Willema i mene pogodovala je energetskom ustrojstvu prostora prilagođenog suptilnosti procesa kroz koji sam prošao. I ovaj puta me paljenje kože poprilično peče, dobrim dijelom i zbog povećanog broja točaka kojih je sada već dvanaest, a vidjevši da me niti ovoga puta kambo nije „nokautirao", Willem dodaje još dvije, sveukupno četrnaest. Nakon početne mučnine koja brzo prolazi opet osjećam lagane energetske impulse koji dolaze iz mog spaljenog ramena, no sada energija koja se širi tijelom unosi u u moj organizam stanje čiste sreće, radosti, nevinosti i zadovoljstva koje osjećam u svakoj stanici svoga tijela. Osjećam se kao u raju, kao dijete raja, kao punopravni pripadnih rajskih razina, ali ne više „tamo negdje gore", već ovdje na Zemlji, tu i sada, u fizičkom tijelu i materijalnoj realnosti. Neloše, u najmanju ruku. Dobivam i upute kako živjeti da bih zadržao ovakvo stanje, što me ne oduševljava previše jer je riječ o novim oblicima discipline i odgovornosti, odnosno novim procesima čišćenja koje ću morati proći želim li ovu inicijaciju učiniti stabilnom. No dobro, ni prvi ni zadnji put da prolazim kroz ovako nešto, iako se već neko vrijeme osjećam prezasićeno stalnim prilagodbama novim razinama svijesti te novim oblicima energetskog ustrojstva. Rado bih se odmarao i odspavao na lovorikama prijašnjih postignuća, no izgleda da ipak „nema odmora dok traje obnova"...


        13. rame1    14. rame2
                                        Ožiljci od kamba dan nakon tri ceremonije, i dva mjeseca kasnije –
                                                          jedva su vidljivi, dakle ništa strašno...


U danima, tjednima i mjesecima koji su uslijedili nakon ove tri ceremonije osjećam da mi je energetski nivo viši nego ikad, radne sposobnosti veće, a tjelesna otpornost i snaga neusporediva s prijašnjom. Energije nikada previše, pogotovo za nas koji se opasno približavamo pedesetoj, a pred sobom imamo brojne kreativne projekte. Instinkti su mi također znatno oštriji i čak sam ih u stanju poslušati bez provjeravanja. Na primjer, jednom sam se prilikom jednostavno digao s radnog stola i otišao otvoriti ulazna vrata klijentu koji je došao dvadeset minuta ranije. Taman se spremao pritisnuti zvonce, kadli sam ga iznenadio otvaranjem vrata „kao da sam ga vidio da dolazi". I jesam, ali ne fizičkim očima. Ovakvi oblici viđenja za mene nisu nepoznati niti novi, ali moje reakcije na njih jesu – sve je manje sumnje ili odgođenog reagiranja. Primjećujem i da se moja probava približila ayurvedskom idealu jer idem na zahod nakon svakog obroka, što prije nije bio slučaj. Osjećaj gladi također je znatno manji pa nerijetko postim i po cijeli dan (uz normalan rad i fizičku aktivnost) bez potrebe za hranom, odnosno bez „vučje gladi" u želucu. Zanimljiv je i primjer upale zubnog mesa koju sam nedavno imao. Riječ je o umnjaku koji nikada nije do kraja izrastao i nije ga bilo moguće prati kako spada zbog djelomične prekrivenosti zubnim mesom. Iako već godinama osjećam da je taj zub žarište tinjajuće infekcije, moj zubar nikako da se odluči za intervenciju nad njime, smatrajući da umnjake ne treba dirati ukoliko ne proizvode neki konkretan problem. No, izgleda da je kambo osnažio moj imunološki sustav koji je sada krenuo u obračun s infekcijom i eto ti upale kao prethodnice konačnog sređivanja tog potencijalno opasnog problema.

Čini se da kambo, donedavno nepoznata supstanca na zapadu, dolazi u pravo vrijeme kao pomoćno sredstvo za borbu protiv sveopćeg udara na čovjekovo zdravlje i imunitet. Vakcine, antibiotici, elektromagnetska zračenja, novi virusi i bakterije, otrovi u hrani, chemtrailsi ili GMO samo su neki od primjera iz kojih je vidljivo u kojoj je mjeri zdravlje suvremenog čovjeka ugroženo; ne samo osobnim uzročnicima, nego i bezbrojnim kolektivnima. Stoga nije niti čudno da se u borbu za ljudski opstanak uključuje još jedan prirodni amazonski lijek – sekret male žabe koja vjerojatno i ne znajući nosi u sebi snažan protuotrov za toksine kojima smo bombardirani. Zato sam iskreno zahvalan što sam imao priliku probati ovu supstancu te upoznati domaću publiku s njegovim učinkom. Još jednom hvala Ralphu Milleru što me uopće pozvao u Nizozemsku te Willemu Woutu na izvrsnim ceremonijama najvišeg stupnja profesionalnosti. Naravno da se spremam za nova iskustva s kambom jer moram vratiti u stanje simetrije oba ramena – desno je u stanju napetog iščekivanja... S nadom da ćete i vi imati prilike isprobati ovu neobičnu medicinu, pozdravljam sve čitatelje u Ogalala Lakota maniri – Aho Mitakuye Oyasin!


© Tomislav Budak, kolovoz 2012.